Ο όρος date-rape σημαίνει “βιασμός στη διάρκεια ραντεβού”. Πρόκειται για την περίπτωση βιασμού που συντελείται αφού ο δράστης και το θύμα έχουν βγει μαζί για νυχτερινή διασκέδαση, είτε ως φίλοι είτε ως ζευγάρι ή πιθανώς αφού γνωρίστηκαν στη διάρκεια μιας βραδινής εξόδου. Το έγκλημα διαπράττεται συνήθως στο τέλος της εξόδου, με το θύμα να έχει μειωμένες αντιστάσεις λόγω κατανάλωσης αλκοόλ ή άλλων ουσιών. Το συγκεκριμένο είδος βιασμού είναι συνηθέστερο σε νεαρές ηλικίες και σε φοιτητικούς κύκλους, χωρίς να αποκλείονται άτομα που δεν ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες.
Είναι σαφές ότι τα θύματα βιασμού από το συνοδό τους σε βραδινή έξοδο έχουν μεγάλες πιθανότητες να κατηγορήσουν τον εαυτό τους για αυτό που συνέβη ή να κατηγορηθούν από άλλους επειδή τάχα φταίει η επιπολαιότητά τους για το συμβάν. Η ευθύνη βαρύνει έτσι τo ίδιο το θύμα που μέθυσε, που δεν πρόσεχε τις παρέες του, που μπήκε στο αυτοκίνητο κάποιου ή που κάλεσε κάποιον στο σπίτι για ποτό σε προχωρημένη ώρα.
Η οργάνωση SAVE της καναδικής πόλης Edmonton σχεδίασε και προώθησε μια σειρά από αφίσες που αναφέρονται ακριβώς σε αυτό το ζήτημα. Η καμπάνια Don’t Be That Guy (“μην είσαι αυτός ο τύπος”) είναι διαφορετική επειδή απευθύνεται στους θύτες και όχι στα θύματα. Οι αφίσες της δε στέλνουν στις γυναίκες μηνύματα όπως “Μη πιείς πολύ, για να μη σε βιάσουν”, όπως τόσες άλλες καμπάνιες ανά τον κόσμο, αλλά στέλνουν στους επίδοξους βιαστές το μήνυμα “Οι γυναίκες καμιά φορά μεθάνε, αυτό δεν είναι δικαιολογία για τα τις βιάσεις”.
Και σαν να μην έφτανε αυτό για να ξεχωρίσουμε αυτή την καμπάνια από τόσες άλλες, σαν μπόνους περιλαμβάνει και μια αφίσα όπου θύτης και θύμα είναι άντρες, υπενθυμίζοντας ότι τα θύματα βιασμού δεν είναι αποκλειστικά και μόνο γυναίκες.