Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Υιοθέτησε. Μην Αγοράζεις.


Πόσο πιο απλά μπορεί να γίνει?
Προτρέπω και παροτρύνω ΟΛΟΥΣ όσους σκέφτονται να αγοράσουν σκύλο ή γάτα να υιοθετήσουν καλύτερα ενα αδεσποτάκι.

Δεν είναι μόνο τα καλύτερα φιλαράκια -ο πρώην αδέσποτος σκυλάκος που μας υιοθέτησε(ήρθε χτυπημένος κι αποφάσισε να μείνει) αποδείχτηκε ο καλύτερος φύλακας και χωρίς ίχνος εκπαίδευσης- θα έχουν και πραγματική αιώνια ευγνωμοσύνη.
Πόσους ανθρώπους ξέρουμε με την ίδια αίσθηση ευγνωμοσύνης κι αγάπ
ης?

Το οτι είναι αδέσποτα δε σημαίνει οτι είναι κατώτερης φύσης ή το οτι είναι ημίαιμα τα περισσότερα δε σημαίνει οτι είναι κατώτερης ράτσας. Απεναντίας!
Το οτι είναι αδέσποτα δε σημαίνει οτι ήταν κακά σκυλιά που δημιουργούσαν προβλήματα ή οτι ΟΛΑ το σκάσαν. Σημαίνει απλά οτι οι ιδιοκτήτες τους τα βαρέθηκαν, δε
θέλαν τη δέσμευση ή ακόμα χειρότερα δε φροντίσαν για τη στείρωσή τους με αποτέλεσμα το ενα να γίνει πολλά. Κι αυτά τα πολλά θα γίνουν ακόμα περισσότερα στο δρόμο. Και με το να αγοράζουμε από pet shop, απλά βοηθάμε ωστε να γίνεται πραγματικά μεγαλύτερο το πρόβλημα με τα αδέσποτα.
Πολύς κόσμος τα βλέπει και τα αποφεύγει, κάνοντας λες και είναι σιχαμερά τέρατα που θα τους φάνε τα παιδιά.
Στο δρόμο προσπαθούν να επιβιώσουν ανάμεσα στα πραγματικά τέρατα, τους αυτοκινητόδρομους, καιρικές συνθήκες, έλλειψη στέγης, τροφής και νερού, φροντίδας κι αγάπης.
Πλάσματα είναι που νιώθουν κι αυτά μοναξιά, φόβο και πόνο. Γιατί το αγνοούμε αυτό και επαναπαυόμαστε στο οτι "ελα μωρέ σκύλος είναι"?

Μην αγοράζετε λοιπόν. Υιοθετήστε.



Είχα την ατυχία να δουλέψω σε μεγάλη αλυσίδα pet shop και αν ήμουν 100% εναντίον της αγοράς πρίν από αυτό, τώρα είμαι 110%.
Τα κουτάβια που έρχονται, έρχονται σε φορτηγά από puppy mills χωρών όπως Ουγγαρία, Σλοβακία κ.α.
Το πολύ 2 μηνών, ταλαιπωρημένα και φοβισμένα καθώς τα απομάκρυναν από τις μητέρες τους και τα χώσαν σε κλουβάκια σε ενα βρωμερό φορτηγό να ταξιδέψουν μέχρι την Ελλάδα για να μπούν μετά πάλι σε εκθεσιακές κλούβες και στη βιτρίνα.
Πολλά είναι άρρωστα, πολλά έχουν τύφο.
Έτσι έρχονται κι έτσι πωλούνται.
Με "εγγύηση" 10 ημερών.

Το βιντεάκι αυτό θέλει κότσια. Δείτε το.

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Επίσης για όσους δεν το ξέρουν. Πολλά pet shop έχουν την δυνατότητα να σας δανείσουν ένα ζώο για ένα Σαββατοκύριακο. Αν δεν έχετε εμπειρία στο τι σημαίνει να φροντίζεις ένα ζώο είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθετε αν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις δυσκολίες και στην αφοσίωση που χρειάζεται να δείχνετε καθημερινά στον νέο σας φίλο.

Basstard είπε...

Etsi etsi me ta skoupidia pou nomizoun oti ola kala me ta pet shops...

Re sy DMJapan ti eipe apo panw to post? Esy parotryneis ton kosmo na paei pali ekei kai oxi mono ayto...Na "daneistei" ena skylo kserw gw i ena pontiki as poume...?
Baaa...Zwa einai re file.oxi dvd.
Enoikiasthria zwwn einai? Den vlepeis an boreis na xeiristeis skylo me to na daneizesai...apla boreis an ontws endiaferesai na "daneisteis" zwaki filou sou i otidipote telospantwn...Ta petshops einai sa ta videoclub...An sou fainetsai esena normal ayto wraios.

Cheers.

Alice in fucked-up land είπε...

@DmJaman:
Για να μάθει κανείς αν μπορεί να ανταπεξέλθει στις όποιες δυσκολίες και στο commitment δεν αρκεί, φίλε/η μου ενα Σαββατοκύριακο(!)
Και μάλιστα μου κάνει εντύπωση οτι μάλλον δεν κατάλαβες τι έγραψα για τα pet shops. Εσύ πιστεύεις οτι ενα κουτάβι είναι παιχνίδι, ή δοκιμαστική έκδοση κάποιου game?Αν σου κάνει το αγοράζεις?? Είναι ζωντανό και το να το "δανειστείς" για ενα διήμερο και μετά πάλι να το επιστρέψεις στο κλουβί και στην 1x1 βιτρίνα είναι απάνθρωπο καθώς το μωρό αυτό ζεί-για ενα Σαββατοκύριακο- ελεύθερο να τρέξει και να παίξει, με χάδια και λίγη αγάπη. Για σκέψου το λίγο?

Καλά κάνεις όμως και θίγεις το θέμα του αν μπορεί ο καθένας να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του.
Μια -πιστεύω- ΠΟΛΥ καλή ιδέα για να το μάθει αυτό είναι να ασχοληθεί κανείς εθελοντικά με κάποιο φιλοζωικό σωματείο. Εκεί μπορείς να γίνεις "ανάδοχος κηδεμόνας" για λίγες μέρες ενός σκύλου, μέχρι να βρεθεί σπιτάκι και γι' αυτό.
Έτσι, και προσφέρεις καλό και μαθαίνεις αν εσύ ο ίδιος τελικά μπορείς να αφοσιωθείς σ'ενα ζωντανό. Χωρίς να πατήσεις πόδι σε κανένα κολαστήριο που πουλάνε ζώα και τα δανείζονται κι όλας..αν είναι δυνατόν!

Α, κι επειδή πραγματικά έχω απορία, ποιό pet shop καλέ δανείζει σκυλιά??

parenthesis είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες, αν και τα pet-shops που εμπορεύονται ζώα είναι απίστευτα κερδοφόρα επιχείρηση για να κλείσουν ή έστω να περιοριστούν. Δυστυχώς... :-(

Και δεν είναι μόνο τα κουτάβια ή τα μικρά γατάκια, αλλά όλα τα ζώα που πωλούνται σε pet-shops εκτρέφονται και μεταφέρονται σε άθλιες συνθήκες (εγώ έχω ένα τσιντσιλά και το είχα πάρει με μύκητες. Ντροπή μου που αγόρασα από pet-shop, το ξέρω, αλλά έχω αδυναμία στα τρωκτικά και το λυπήθηκα το καημένο...).

Alice in fucked-up land είπε...

@parenthesis
Φοβερά πλάσματα τα τσιντσιλά!Λάτρεψα εναν μικρούλη όταν δούλευα στο κολαστήριο μα συνειδητά δεν τον αγόρασα κι ας τον έβλεπα και τον φρόντιζα κάθε μέρα κι έλιωνα. Κι αυτός είχε μύκητες. Τα περισσότερα "κάτι" θα έχουν για τον λόγο που πολύ σωστά προανέφερες.